Det femårige barn

Udfoldning og gennemsigtighed
Der synes nu at være en balance i måden, tegningen organiseres på. Hovedemnet er sikkert placeret næsten midt på papiret, og der er ofte tilføjet en form for ”udsmykning” på hver side. Måske tegnes der græs og blomster på begge sider af et hus, en sol, der skinner på den ene side, og fugle, der flyver på den anden side. Selvom tegningerne bliver mere sceniske og fremstår som en komposition, er de stadig ofte en samling af enkeltdele, forstået på den måde, at bilen svæver over vejen uden at være i kontakt med den, manden hænger over stolen i stedet for at sidde direkte på den osv. Intet af det tegnede er helt, som vi oplever det i virkeligheden.

Karakteristisk for børnetegninger fra denne aldersgruppe er desuden det, man kalder gennemsigtighed i tegningen. Man kan for eksempel se alle menneskene inde i bilen og babyen i kvindens mave, som en slags røntgenbillede. På samme måde er alle vigtige dele med på tegningen, selvom disse dele normalt ikke kan ses fra den synsvinkel barnet har tegnet fra. For eksempel kan alle fire ben på stolen ses og er lige store. Dette fænomen kaldes udfoldning. Samtidig kan man sagtens finde flere forskellige synsvinkler i den samme tegning afhængigt af, hvad der bedst gengiver de enkelte dele i tegningen. Derfor kan børn tegne alt. De bruger disse forskellige teknikker til at vise meget præcist, hvad der sker på tegningen. De tager ikke hensyn til realisme eller perspektiv, sådan som voksne ofte gør det.

   
         

Barnet og familien
Den femårige fortæller måske stadig sine forældre alt, men for barnet er verdens centrum gradvist ved at bevæge sig væk fra familien og ud i den verden, der begynder at udgøre en væsentlig del af barnets hverdag – det kan være børnehaven og vennerne. Motivation og interesser begynder at blive styret mere indefra gennem barnets eget indre blik og tanker. Det vil derfor gradvist blive mærkbart, at familien ikke længere er centrum i barnets univers på alle tider af dagen.

Sjove aktiviteter til aldersgruppen

Stort maleri: tag avissider eller et stort stykke gavepapir og sæt det på en mur med malertape. Mal på det med farve, blandet af lidt madkulør og vand, og med en madpensel. Du kan også bruge rødbedesaft og så få to farver. Det bliver et stort, flot maleri!

Figurer i cirkler: tegn en masse sjove, små figurer af alle slags, og klip dem ud. Tag et andet stykke papir og tegn cirkler på det. Lim så figurerne over i cirklerne. Det bliver et skægt billede.

 

   
         
Børnenes Kunstklub – et samarbejde mellem ni museer i Region Syddanmark