Det fem og et halvt årige barn

Et mere sikkert greb
Mennesketegningen begynder nu for alvor at tage form. Nu tegnes arme måske ud fra skuldrene, og personerne begynder at få tøj på. De små tegnere er dog stadig meget fleksible og låser sig ikke fast på en bestemt tegnemåde. De enkelte tegninger kan være variationer over det samme tema, for eksempel hus eller menneske, men to tegninger fra den samme tegner er sjældent helt ens.
I denne alder vil barnet begynde at holde ”rigtigt” på blyanten i det, der kaldes skrivegreb og er den voksnes greb. Fra nu af udvikles håndbevægelserne ikke yderligere, men skrivegrebet er i et stykke tid usikkert og skal trænes. Med et sikkert skrivegreb bliver streger og mærker på papiret mere sikre og præcise. Derfor begynder det at gå bedre med at styre blyanten, og barnet kan nu lave lette prik-til-prik tegninger, hvor prikkerne skal forbindes. Farvelægningen bliver også mere præcis, men der males sikkert stadig uden for stregerne.
Børn i denne alder vil stadig ofte lade deres følelsesmæssige påvirkelighed komme tydeligt til udtryk i deres tegninger. I deres tegninger vil de overdrive de ting, som de er blevet følelsesmæssigt involveret i. En tegning af en gåtur i bare tæer i dugvådt græs vil derfor ofte indeholde kæmpestore tæer. På denne måde viser barnet glæden ved oplevelsen ved at fremhæve tæerne i en sådan grad, at vi som tilskuere også kan fornemme tæerne i det kolde, våde græs.

   
         

Barnet og familien
Den femårige fortæller måske stadig sine forældre alt, men for barnet er verdens centrum gradvist ved at bevæge sig væk fra familien og ud i den verden, der begynder at udgøre en væsentlig del af barnets hverdag – det kan være børnehaven og vennerne. Motivation og interesser begynder at blive styret mere indefra gennem barnets eget indre blik og tanker. Det vil derfor gradvist blive mærkbart, at familien ikke længere er centrum i barnets univers på alle tider af dagen.

Sjove aktiviteter til aldersgruppen

Prikketegning: Læg din hånd på et stykke papir. Tegn punkter på papiret rundt om hånden og fingrene, du skal tegne helt tæt ind til hånden. Flyt hånden og tegn derefter streger mellem. Du kan gøre det samme med din fod eller din sko. Eller med andres hånd og fod. Det er sjovt, for det kilder på foden når man sætter prikkerne.

Figurer i cirkler: tegn en masse sjove, små figurer af alle slags, og klip dem ud. Tag et andet stykke papir og tegn cirkler på det. Lim så figurerne over i cirklerne. Det bliver et skægt billede.

 

   
Børnenes Kunstklub – et samarbejde mellem ni museer i Region Syddanmark