Det syvårige barn

Begyndende realisme
Først i denne alder begynder de fleste børn at kunne tegne tingene, som de virkelig ser dem, og ikke som de ved, de er. Samtidig begynder størrelsesforholdene mellem de forskellige elementer i tegningen at stemme mere overens. Men det hele er en langsommelig proces. Tegningerne er stadig først og fremmest et middel til at give udtryk for tanker og følelser med fantasien som en vigtig drivkraft. Derfor vil barnet ofte ikke være så optaget af nøjagtigt at efterligne, hvad det ser. I syvårsalderen begynder det, man kan kalde for storhedstiden inden for de fleste børns interesse for tegning. Denne periode varer for de fleste frem til 9-10 årsalderen.

Realistisk selvopfattelse
Børnehavebørn er som regel meget robuste og har en stærk tro på sig selv, som det heldigvis er svært at rokke ved. Men når barnet når op i 7-8 årsalderen, begynder dets opfattelse af sig selv at komme mere i overensstemmelse med virkeligheden og blive påvirket af, hvad andre børn og voksne mener om det. Barnet danner sit eget billede af sig selv ud fra andres reaktioner på det. Selvværdet kan dog variere på forskellige områder og derfor være højt på nogle områder og lavt på andre. Det påvirkes især af områder, som for eksempel hvor kvikt barnet er til at lære i skolen, hvor god det er til sport og konkurrencepræget leg, hvor vellidt det er, hvor pænt det opfører sig, og hvor godt det ser ud. Man kan sige at selvværdet i denne alder er meget områdespecifikt og ikke generelt, sådan som man ofte ser det hos voksne mennesker.

   
         
 

Sjove aktiviteter til aldersgruppen

Ting i trylledej:
Opskrift: 7½ dl mel, 3 dl salt, 3 dl vand, 2 spsk olie. Bland mel og salt, rør vand og olie i og ælt det rigtig godt sammen. Når børnene har lavet figurer, kan dejen bages i ovn i 1-2 timer ved 100 grader. Derefter kan der males på det.
Værktøj til børnene: ikke for skarp kniv, saks, gaffel, pind til at prikke eller stikke hul, hvidløgspresser, småkagespore, kagerulle og meget mere.
Ting du kan lave: lav så mange forskellige små fine, sjove eller grimme figurer som muligt. Brug saks, kniv og gaffel til det. Bag dem i ovnen og mal dem. Du kan også rulle perler. Så skal du bare huske at prikke hul i dem. Eller rul en lang pølse af trylledejen. Form pølsen til farlige slanger og alle mulige andre sjove figurer, som du kan lave af en lang pølse. Prøv at se hvor mange forskellige væsner, man kan lave. Bag de flotte og måske farlige figurer i ovnen og mal dem bagefter. Du vil blive overrasket over at se, hvor meget du kan finde på.

   
         
Børnenes Kunstklub – et samarbejde mellem ni museer i Region Syddanmark