Niels Hansen Jacobsen (1861-1941)
Troldespringvandet fra 1923 og En Trold, der vejrer Kristenkød fra 1896

En gang stod den næsten ude på landet – mens Vejen by var ved at vokse op. Troldespringvandet blev bygget i 1923 som kølebassin til det nye elværk, den hvide bygning omme i Lindegade. Her sprang det brand varme vand hele døgnet og hele året, for det skulle ud og blive kølet af, så det igen kunne hjælpe inde på elværket med at afkøle de store maskiner.

Vejen var det eneste sted, hvor man i 1920’erne fandt på at bruge det varme vand til at lave et springvand, der kunne springe hele året. Når vejret var nede omkring 0 grader dampede vandet som mosekonebryg om Trolden, og når det blev vinter fik han ”Vinterpels” og blev klædt i istapper!

Tænk, hvor var de geniale de kloge folk, der fandt på, at kølebassinet også skulle være et springvand. Og særlig klog var Niels Hansen Jacobsen, der vidste, at Trolden ville gøre sig godt klædt i istapper midt i springvandet!Troldespringvandet sprang fra 1923 døgnet og året rundt med brand varmt vand, der skulle afkøles til elværket. Om vinteren fik Trolden ”Vinterpels”.

Børnenes Kunstklub – et samarbejde mellem ni museer i Region Syddanmark